RMP Kft | 8800 Nagykanizsa, Magyar u. 187. | Tel.: +36 93 516 470 | Fax: +36 93 516 471

Otthonfelújítási támogatás

2021. január 1. napján lépett hatályba a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI.25.) Korm. Rendelet, melynek értelmében a legalább egy gyermeket nevelő családok az otthonuk felújítására vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek.

A támogatott munkák között külső-, belső nyílászárók gyártása, konyhabútor vagy egyéb beépített bútorok, lépcső gyártása is szerepel.

Nagyon fontos azonban, hogy a felújítás megkezdése előtt pontosan tájékozódjunk a támogatás feltételeiről, mivel az egyetlen alkalommal, utólag, a munkák befejezését és azok ellenértékének megfizetését követően igényelhető. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani kedves megrendelőinknek az alábbi rövid tájékoztatóval.

A jogosultak köre​:

  • legalább egy gyermeket nevelők igényelhetik (12. hetet betöltött magzat esetén a támogatás igénybe vehető!);

  • házastársak, élettársak, de a gyermeküket egyedül nevelők is igényelhetik;

  • az igénylőnek legalább 1 éve folyamatos biztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie;

  • az igénylőnek a gyermekkel 1 éve a felújítandó ingatlanban kell laknia (ezen követelmény alól vannak kivételek, pl. ha a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor a támogatott ingatlan megvásárlására);

  • az igénylőnek az ingatlanban legalább 50 %-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie;

  • az igénylőnek köztartozás mentesnek kell lennie.   

A támogatás igénylésének menete:

A támogatási kérelmet a Magyar Államkincstárnál lehet benyújtani (elektronikus formában vagy papír alapon postán, személyesen) az építési tevékenység befejezését és a számlák kiegyenlítését követő 60 napon belül. Több vállalkozási szerződés esetén az utolsó kifizetés időpontja az irányadó.

A formanyomtatványhoz mellékletben csatolni kell a jogosultság feltételeit igazoló okiratokat valamint a vállalkozási szerződést, a számlákat és a fizetés megtörténtének igazolását.

A támogatás jogszerű igénybevételének ellenőrzése:

A támogatás jogszerűségének az igazolását a Kincstár a támogatás folyósítását követő 180. napig ellenőrizheti.

Természetesen ezek az általános szabályok, a kormányrendelet sok részletszabály, kivételt tartalmaz, melyekről szintén érdemes tájékozódni. Azok részére, akik cégünknél rendelik bútorukat, nyílászárójukat, igény esetén szívesen nyújtunk részletesebb tájékoztatást jogász kollégánk segítségével.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy az igénylést lehet benyújtani 2022. december 31-ig, melynek feltétele tehát a munkák befejezése, így érdemes minél előbb elindítani a folyamatokat, hiszen a tervezéstől a beépítésig több héttel, összetettebb felújítási munkák esetében, több hónappal is számolni kell.